Το MP3 είναι μια μορφή αρχείου που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιέχει μια στοιχειώδη ροή δεδομένων κωδικοποιημένων ήχου MPEG-1 ή MPEG-2 Audio. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιείται για να περιέχει συμπιεσμένα δεδομένα ήχου χωρίς απώλειες. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από την Moving Picture Experts Group (MPEG), η οποία έγινε γρήγορα δημοφιλής και έγινε το πρότυπο για αρχεία ήχου.

Ο ρυθμός συμπίεσης ενός αρχείου MP3 είναι συνήθως 10 προς 1 σε σύγκριση με τον ίδιο ήχο που είναι διαθέσιμος σε ένα CD. Οι συνήθεις ρυθμοί bit είναι 128, 160, 192 και 256 kbps για ένα αρχείο MP3, όπου οι υψηλότεροι ρυθμοί bit οδηγούν σε αρχεία υψηλότερης ποιότητας που απαιτούν επίσης περισσότερο χώρο στο δίσκο.

Η μορφή MP3 μειώνει σημαντικά το μέγεθος του αρχείου σε σύγκριση με άλλες μορφές ήχου, ενώ διατηρεί την ίδια ποιότητα με ένα Compact Disc (CD), γι’ αυτό είναι ιδανικό για την αποθήκευση μουσικής και άλλου περιεχομένου ήχου. Τα αρχεία MP3 είναι πλέον κοινά και συνήθως υποστηρίζονται εγγενώς από ενσωματωμένες εφαρμογές και προγράμματα σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα.

Λήψη δειγμάτων αρχείων MP3

Παρακάτω θα βρείτε μερικά δείγματα αρχείων .MP3 που μπορείτε να κατεβάσετε για δοκιμαστικούς σκοπούς. Αυτά είναι διαθέσιμα σε διαφορετικά μεγέθη αρχείων και μήκη ήχου.

Από Dimitris

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *